20 Νοε 2011

Παρατήρησε τον κόσμο γύρω σου!

Όταν ήσουν παιδί κοίταζες με προσοχή, παρατηρούσες με ενδιαφέρον οτιδήποτε υπήρχε γύρω σου: την παραμικρή αλλαγή στη βιτρίνα του ψιλικατζίδικου, πώς μεγάλωναν ώρα με την ώρα οι φακές που φύτευες στο πλαστικό ποτήρι, τα χρώματα από τα αυτοκίνητα, τα γατάκια που κυκλοφορούσαν στη γειτονιά, μπορούσες να κάθεσαι με τις ώρες και να παρακολουθείς τη διαδρομή μιας κάμπιας. Όλα σου φαίνονταν μαγικά, άξιζαν την απόλυτη προσοχή σου. Τώρα, όμως, μεγάλωσες. «Δεν έχω χρόνο να παρακολουθώ μια κάμπια»
θα πεις. Δεν είναι όμως ο χρόνος που σου λείπει. Ακόμη και όταν πηγαίνεις μια εκδρομή στο δάσος και έχεις όλο τον χρόνο δικό σου, προσπερνάς με επιφανειακή προσοχή όλα όσα βλέπεις: «α, κοίτα τα δέντρα». Και ο νους σου συνεχίζει να παίζει την ταινία που του φόρτωσες το πρωί που ξύπνησες -με τις έγνοιες και τα προβλήματα που σε απασχολούν- χωρίς να βλέπει πραγματικά γύρω του.
Όπου και να βρίσκεσαι, κοίταξε οτιδήποτε σε περιβάλλει με επίγνωση. Προσπάθησε να ρουφήξεις τις εικόνες. Όταν περπατάς στον δρόμο παρατήρησε τα πρόσωπα των περαστικών με τα συναισθήματα που είναι αποτυπωμένα πάνω τους, κοίταξε τα μάτια τους, πρόσεξε πώς περπατάνε. Σήκωσε τα μάτια σου ψηλά και κοίταξε τα κτίρια, τα λουλούδια στα μπαλκόνια, τα σύννεφα στον ουρανό. Άφησε το βλέμμα σου να περιπλανηθεί όσο πιο μακριά φτάνει.
Όταν ήσουν παιδί εκτιμούσες πολύ περισσότερο αυτά που σου πρόσφερε η ζωή. Ξεκίνησε να κοιτάζεις γύρω σου μ’ ενδιαφέρον και περιέργεια -όπως έκανες τότε και σιγά σιγά ο κόσμος θα αρχίσει να σου φαίνεται ολοένα και πιο μαγικός - όπως τότε!

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More