14 Νοε 2011

Κλείσε την τηλεόραση!

«Μα», θα μου πεις, «η τηλεόραση είναι η συντροφιά μου, μ’ αυτήν διασκεδάζω και ενημερώνομαι».
Ναι, είναι πράγματι απαραίτητο να είσαι ενημερωμένος για όσα συμβαίνουν γύρω σου. Παρακολούθησε, λοιπόν, τα πρώτα 5-10 λεπτά του δελτίου ειδήσεων όπου αναφέρονται τα γεγονότα περιληπτικά, οι τίτλοι των ειδήσεων. Και μετά άλλαξε κανάλι.
Θέλεις να διασκεδάσεις; Δες κάποια ποιοτική κωμική σειρά ή ταινία. Ή μια επιμορφωτική εκπομπή που θα σε ταξιδέψει, θα σε διδάξει, θα διευρύνει τους ορίζοντές σου. Ναι, η τηλεόραση έχει και τέτοιες. Όμως, κάνε προσεκτική επιλογή των προγραμμάτων που παρακολουθείς. Μην αφήνεις τη συσκευή της τηλεόρασης όλη τη μέρα ανοιχτή

να ξερνάει ιδεολογική σαβούρα: ενημέρωση που πανικοβάλει και τρομοκρατεί, ξεπουλημένη στο παιχνίδι της τηλεθέασης, διασκέδαση χαμηλού επιπέδου με φθηνό χιούμορ και ψεύτικα χαμόγελα ευτυχίας, παιδικές εκπομπές ακατάλληλες τις περισσότερες φορές ακόμη και για ενηλίκους, διαφημίσεις που δημιουργούν ολοένα και μεγαλύτερες επίπλαστες ανάγκες.
Όσο συνηθισμένη και αδιάφορη και να σου φαίνεται η ζωή σου χωρίς τηλεόραση θα είναι τουλάχιστον η δική σου ζωή. Και σιγά σιγά θα βρεις να την ξαναγεμίσεις με δικά σου ενδιαφέροντα: να ακούς μουσική, να βγεις έναν περίπατο, να διαβάσεις ή να γράψεις ένα βιβλίο, να παίξεις με τα παιδιά σου ή τον/την σύντροφό σου, να ζωγραφίσεις, να μαστορέψεις, να μιλήσεις με κάποιον φίλο σου. Μπορεί να σου πάρει λίγο χρόνο για να συνηθίσεις χωρίς την τηλεόραση. Μπορεί επίσης να συναντήσεις αντίσταση από τους ανθρώπους γύρω σου. Γιατί η τηλεόραση προσφέρει την εύκολη λύση, την εύκολη απόδραση από την πραγματικότητα. Όμως, αυτό που είναι το ευκολότερο δεν είναι πάντα και το καλύτερο. Η αληθινή ζωή βρίσκεται έξω από το κουτί της τηλεόρασης. Όσο συνηθισμένη και να είναι, είναι η δική σου ζωή. Κλείσε, λοιπόν, την τηλεόραση και ζήσε τη ζωή σου!

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More