19 Ιαν 2012

Θέλεις να ασκηθείς αλλά δεν έχεις τον χρόνο;


Από τη μια, ξέρεις καλά πως η έλλειψη άσκησης οδηγεί αναπόφευκτα σε προβλήματα υγείας. Από την άλλη, νιώθεις εγκλωβισμένος στο ασφυκτικό σου πρόγραμμα όπου δεν υπάρχει χρόνος για τίποτε επιπλέον
(για να είμαστε απολύτως ειλικρινείς, αν το ήθελες πραγματικά θα το χωρούσες!). Έστω, λοιπόν, πως οι συνθήκες της ζωής σου αυτή την περίοδο δεν σου αφήνουν χρόνο για άσκηση. Μην απογοητεύεσαι! Υπάρχουν κάποιες συνήθειες που μπορείς να υιοθετήσεις και να ενσωματώσεις στη μέρα σου που αντισταθμίζουν ικανοποιητικά την ανάγκη για άσκηση.
Να μερικές ιδέες:
-         Πάρε τον γιο σου (αν έχεις και είναι αρκετά μεγάλος!) ή έναν γείτονα, συνάδελφο ή φίλο που αγαπάει το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ ή το τένις και κανονίστε ένα δίωρο την εβδομάδα που θα παίζετε μαζί. 'Η την φιλενάδα σου και πάτε μαζί για τρέξιμο ή κολύμπι και "κοινωνικό σχολιασμό"!
-         Πήγαινε με το παιδί σου περίπατο. Πρόσθεσε αν θέλεις και λίγο τρέξιμο, πήδημα, σκαρφάλωμα κλπ. για να αυξήσεις το ενδιαφέρον και τη δυσκολία. Αυτό θα βοηθήσει την φυσική κατάσταση και των δύο σας, το παράδειγμά σου θα είναι πολύτιμο για το παιδί - θα του κληροδοτήσεις μια καλή συνήθεια και, επιπλέον, θα σου χαρίσει ποιοτικό χρόνο μαζί του.
-         Πήγαινε το παιδί σου στο σχολείο με τα πόδια. Πετάξου στο σούπερ μάρκετ με τα πόδια. Πήγαινε στη δουλειά με τα πόδια. Αν η χρήση μεταφορικού μέσου είναι απαραίτητη, άφησε το αυτοκίνητο δύο στάσεις πιο μακριά και περπάτα.
-         Να χρησιμοποιείς πάντοτε τις σκάλες αντί για το ασανσέρ. (Αν έχεις πολλές ευκαιρίες και το κάνεις συστηματικά, τα αποτελέσματα μπορεί να είναι θεαματικά!)
-         Αν δουλεύεις σε γραφείο, στο διάλειμμά σου αντί να τρως το γεύμα σου πάνω στο γραφείο σου, βγες έξω και περπάτα βιαστικά για 10 λεπτά. Αυτό, όχι μόνο θα αλλάξει τη διάθεσή σου αλλά θα αυξήσει και την ικανότητα συγκέντρωσής σου.
-         Αν είσαι στ’ αλήθεια αποφασισμένος να κάνεις κάτι για το σώμα, την υγεία και την φυσική σου κατάσταση, βάλε το ξυπνητήρι 30 λεπτά νωρίτερα κάθε πρωί. Μπορείς να βγεις να περπατήσεις, να τρέξεις ή να ασκηθείς στο σπίτι σου: τροχάδην επιτόπου, κάμψεις, τεντώματα, κοιλιακούς, ή ασκήσεις yoga.
Κάνε ένα δώρο στον εαυτό σου. Ξεκίνα, σήμερα κιόλας, να κάνεις κάτι από τα παραπάνω. Το σώμα σου θα σε ευγνωμονεί!

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More